Şimdi Oyun Zamanı!

Tansu Karapınar
3 min readDec 20, 2020

--

Oyun ve oyunlaştırma hepimizin hayatlarında var olan fakat çoğunlukla geri plana attığımız konulardan bazıları.

Küçük bir çocukken büyük bir keyifle oyunlar oynar, kendi oyunumu kurar ve hatta oyuncaklarımı oyunuma katar onları da benimle sürüklerdim saatler süren macerama. Sanırım bu yüzdendir hep oyun ve oyunlaştırmanın çocuk yaşlardan başlayan ve hayatımıza yayılan bir süreç olduğunu düşünmem.

Üniversite zamanında öğretmenlik yapma fırsatını yakaladığımda ise bunu yakından deneyimleme şansını yakaladım. Bu sefer büyük bir fark vardı tabii… Çünkü karşımdakiler oyuncak ayılarım veya bebeklerim değil, kanlı canlı farklı yaşlarda çocuklardı.

Küçükken en sevmediğiniz ders neydi diye sorulsa eminim birçok çocuk Matematik ve Ingilizce’yi listesine katardı. Eh benim verdiğim dersler de bu ikisi olunca mecburdum… Onlara dersi sevdirmek ve aynı zamanda öğretmek zorundaydım. Bende onları küçüklük oyunlarıma kattım!

40 dakikalık derste öğrendik, yarışlar yaptık, danslar ettik ve daha bir sürü şey…

Yarışın sonucunda ne kazandıklarını soracak olursanız; genelde bir sticker ve kocaman gülümsemeyle dolu bir aferin. Kaybeden diye bir kavram olmadığını da ayrıca belirtmek isterim.

Hepsi kazanandı, sadece birinci olanın en çok istediği stickerı alma şansı vardı. Yani en sevdiği hayvanın, en büyük yıldızın veya en sevdiği renkle boyanmış bir kalbin stickerını kim öncelikli almak istemezdi ki?

O günleri her zaman özlemle anıyorum diyebilirim. Fakat şanslı da sayılabilirim aslında… Çünkü şuan oyunlar oynayıp eğitimlerine katkı sağlayabileceğim iki birbirinden mükemmel yeğenim var. Beni oyun arkadaşları olarak görmeleri sanırım iyi bir başlangıç yaptığımı birazda olsa kanıtlar.

Ve gelelim oyunlaştırmanın hayatıma girdiği farklı bir alana! Geçtiğimiz bir hafta boyunca GamFed 2021 gönüllüsü olabilmek adına kendimi bir akışın içinde buldum.

Ilk olarak haftam tabii ki gönüllü adaylarından biri olduğumu bilmenin heyecanıyla başladı. Peki seçilmek adına neler yapmam gerekiyordu? Işte asıl heyecanın doruklara ulaştığı nokta buydu! Seçilme şekli diğer gönüllü seçimlerinden oldukça farklıydı çünkü.

Ilk olarak Ercan Altuğ Yılmaz’ın Oyunlaştırma konusunda kısa sürede birçok bilgiyi edinmemi sağlayan videosunu izlemeli ve bir içerik oluşturmalıydım.

Oluşturduğum içeriği okumak isterseniz; https://bit.ly/3nDhUbl

Ikinci gün, Gamification Meetup Online 2020 sunumlarını izledik ve yorumladık. Aman dikkat! Birbirinden değerli konuklar arasından seçim yapmaya çalışırken hepsini izleyip saatlerinizi nasıl geçirdiğinizi farketmeyebilirsiniz.

Üçüncü gün ise bir soyadın karmaşası ile başladı. Mihaly Csikszentmihalyi! Yazarı olduğu Good Business, Liderlik, Akış ve Anlam Yaratma kitabının değerlendirmesi olan Akış Teorisi Makalesini okumak ve yorumlamak ise haftanın ortasında yapmamız gereken görevdi.

Dördüncü günün görevi sanırım en favorilerimden biriydi. Borsa Ligi oyunu! Içimdeki finanscıyı buldum diyebilirim. Gerçekten eğlenebileceğiniz ve birçok rozet kazanabileceğiz bir oyun.

Ve son gün… Türkiye’nin en büyük içerik platformu olan Onedio’da bulunan “Oyunca” köşesinde yer alan “Kahraman Olma” makalesini okuyarak makale sonundaki şifreyi bulmak! Şifreleri çözmek ve gizem dolu oyunları çok sevdiğim için şifreyi çözmek heyecan vericiydi. Sanki Da Vinci’nin şifresini çözmüş edasıyla görevi tamamlamak oyun dolu bir haftaya yakışan mutlu bir son oldu açıkçası. Akşam aldığımız eğitim ise haftayı tam anlamıyla taçlandırdı.

GamFed 2021 gönüllüsü olabilecek miyim bilinmez, fakat bu hafta bana öyle bir heyecan yaşattı ki, bu yıl olmazsa, eminim 2022 de yine gönüllü olur ve bu haftanın gelişmiş versiyonunu yine yaşarım.

Oyunlaştırmanın iyileştirici ve geliştirici gücünü yaşayacağımız nice güzel günlere!

--

--

Tansu Karapınar

Content Creator | Digital Marketing | International Sales Specialist | Social Media | Honorary Reporter | Women in Games Ambassador | LinkedIn: tansukarapinar